One component of the Design Lab at the New York Hall of Science – the “Dollhouse” – will be used for hand-scale projects, such as making models of buildings and cities. The perimeter of the space is composed of shelving for both display and materials storage. A continuous horizontal surface called the “aggregator” will provide space for kids to display what they have made and to build on the ideas of other participants. In response to the program’s emphasis on craft and making by hand, the structure of the dollhouse will be based on traditional timber construction. For both the walls and ceiling, wood framing will be laid out in a triangulated tessellation pattern and joined with connectors that are integral to the plywood cladding. To allow passers-by to see in, some parts of the perimeter are left open, and some parts of the cladding are perforated. The perforations echo the tessellated geometry of the framing.

dollhouse aggregator

The Aggregator

dollhouse front-BLOG1

Front View of the Dollhouse

dollhouse plan

Plan of the Dollhouse