We have begun installing Treehouse, the fifth and last of the workshop spaces we are creating in The New York Hall of Science’s Central Pavilion.

IMG_6882_edit_blogsize

Photo by Patrick Mandeville.

The Treehouse is composed of a series of curving vertical ribs constructed from baltic birch plywood. Each rib is shipped in sections, and assembled on site before being hoisted into place.

IMG_6845_edit_blogsize

Photo by Patrick Mandeville.

IMG_6880_edit_blogsize

Photo by Patrick Mandeville.

After the vertical ribs are erected, a second system of horizontal shelves is inserted to create a rigid grid structure. Lastly, the timber joists and plywood subfloor are installed to create the upper platform of the Treehouse.

IMG_6832_edit_blogsize

Photo by Patrick Mandeville.

Expanding over two levels and located at the center of the pavilion, Treehouse will serve as an observation point at the heart of Design Lab. Its elevated vantage point will also allow Design Lab visitors to learn about gravity and air resistance, for example by inventing and building “flying” contraptions, dropping them from a height, and observing their flight characteristics.

#makingisdesign